Jdi na obsah Jdi na menu

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

bez-nazvu.jpgO princezně Jasněnce a létajícím ševci

Pohádka, Československo, 1987, 87 min

Režie: Zdeněk Troška

Předloha: Jan Drda (kniha)

Scénář: Karel Steigerwald

Hudba: Petr Mandel

Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska, Vladimír Huber, Michaela Kuklová, Jaroslav Čejka, Jan Potměšil, Lubor Tokoš, Zdeněk Podhůrský, Oto Ševčík, Antonie Hegerlíková, Karel Bělohradský, Yvetta Blanarovičová, Václav Kaňkovský, Mirko Musil, Venuše Humheyová, Josef Vaidiš, Vlastimila Vlková, Sylvia Sequensová, Ivo Černý, Vladimír Švabík…

Obsah:

Pohádka o mladém ševcovském tovaryšovi Jírovi, který si vyrobil z jemné kůže křídla, s jejichž pomocí vysvobodil z věže královského hradu princeznu Jasněnku, kam ji zavřel její otec v marné snaze zabránit věštbě zlé čarodějnice a posléze ji vymanil i z moci samotné čarodějnice a její dcery Černavy.

Zajímavosti o filmu:

  • Původně měl hrát postavu komořího místo Jaroslava Čejky pan Josef Kemr. Rovněž role krále byla nakonec zahrána hercem Luborem Tokošem původně ji měl ale hrát Vlastimil Brodský.
  • Mnoho scén pochází z barrandovských ateliérů a exteriéry se natáčely mimo jiné na hradě Bouzov a zřícenině hradu Frýdštejn u Malé Skály.
  • Křídla pro ševcovského tovariše Jíru byla vyrobena podle skutečného nákresu, který vytvořil koncem 15. století všestranný renesanční člověk Leonardo da Vinci.
  • V roce 1987 získala pohádka první cenu na Mezinárodním filmovém festivale v Chicagu a o rok později zvítězila na Eurofestivalu v Bruselu.
  • Michael Kuklová utrpěla při natáčení několik menších úrazů. Yvetta Blanarovičová (čarodějnice) např. kopla do lebky a ta trefila Michaelu bolestivě do hlavy. Od Heleny Růžičkové měla zase modřiny v obličeji  když ji v rámci role musela udeřit střevícem.
  • Na začátku pohádky jsou čarodějnice Helena Růžičková a její dcera Yvetta Blanarovičová u krále a dcera čarodějnici při oslovení vyká. Později už si s maminkou jen tykají.
  • Je již tradicí, že režisér  Zdeněk Troška obsazuje do svých filmů svoji tetu Venuši Humhey. Tentokrát se mu však v roli Sluneční paní nezamlouval její hlas a především akcent. Proto ji při postsynchronech nadabovala Jana Preissová.
  • Oproti knižní předloze Jana Drdy si filmový tvůrci název upravili. Kniha se jmenovala „O princezně Jasněnce a ševci, který létal“.

Chyby ve filmu:

  • Ve scéně, kde Jíra letí za princeznou na hrad si můžete v jednom záběru všimnout vlasce u nohou, který ho drží.
  • Při natáčení scény, kdy Černava (Yvetta Blanarovičová) s matkou (Helena Růžičková) sedí na větvi, větev nevydržela a praskla, přičemž obě herečky spadly do vody. Cenzoři tuto scénu vystřihli.
  • Helena Růžičková v jednom z rozhovorů uvedla, že kvůli dlouhým nehtům a kostýmu její filmové role si na toaletu mohla dojít buď před  a nebo po skončení natáčení.

Rarity k filmu:

DVD obal, (Německo)                                                DVD obal, druhá verze (Německo)

51zc3ghcfel.jpg

 

ymx4mta1mw--.jpg

 

 

VHS obal filmu (Německo)                                                         DVD obal, (Rusko)

ym4wmjk1.jpg

iphone360_208428.jpg